Klimaatsysteem Energy

Door uitbreiding van ons bedrijf ontstond er een grotere warmte en CO2-vraag. De klimaatinstallatie hebben we hierop aangepast. Met het geoptimaliseerde systeem (WKK’s, warmtepomp en bronnen)

verhogen we het rendement
verminderen we de CO2-uitstoot
verlagen we de energiekosten
zijn we minder gevoelig voor schommelende energieprijzen
bevorderen we de gezondheid van het gewas door een koudere en vooral drogere CO2 in de kas
Terugwinnen warmte

Door de schoorsteen van de WKK gaat warmte verloren vanwege de afvoer van rookgassen van 50 ºC. Deze warmte winnen we terug met een extra condensor achter de WKK. In deze condensor worden de rookgassen teruggekoeld tot 15 ºC en gedroogd. Het gevolg is dat we 20% meer warmte uit de WKK
Warmtepomp

Voor het koelen van de rookgassen is een warmtepomp nodig. Deze verwarmt koud water tot 5 ºC. Hiermee wordt extra warmte in de condensors geoogst.

’s Winters wordt de warmte met de warmtepomp opgewaardeerd tot 45 ºC voor het laagwaardige verwarmingsnet. ’s Zomers is extra warmte niet nodig. Daarom wordt deze opgeslagen in een ondergrondse bron en bewaard tot de koude winterperiode.

De aandrijving van de warmtepomp kost weliswaar extra elektriciteit, maar levert relatief veel meer warmte op. Door de ondergrondse warmteopslag maken we gedurende het hele jaar veel meer draaiuren met een hogere warmteopbrengst. De twee bestaande WKK’s worden veel effectiever benut.

Met de aanvulling van een warmtepomp met bronnen

 • verbruiken we minder gas
 • gaat er minder elektriciteit verloren
 • maken we meer draaiuren met de WKK
 • maken we minder draaiuren met de ketel

Gecontroleerde ventilatie

Tomatenplanten verdampen vocht. Bij teveel vocht bestaat het gevaar van ziektes zoals botrytis. Daarom wordt het vocht naar buiten afgevoerd. Voorheen gebeurde dit door de ramen en de schermen te openen. Deze traditionele manier van vochtafvoer betekent warmteverlies, een ongelijk en moeilijk te besturen klimaat in de kas.

Buitenluchtsysteem

Dit probleem hebben we opgelost met de installatie van een buitenluchtsysteem. Omdat hiermee ramen en schermen gesloten kunnen blijven
verbruiken we minder energie

 • is er minder CO2-verlies
 • hebben we een meeropbrengst door een actief en gelijkmatiger kasklimaat
 • zijn de tomaten minder gevoelig voor ziektes

Luchtkasten

Het buitenluchtsysteem bestaat uit 100 luchtkasten die elk zijn voorzien van één buiten- en één binnenklep per kast. Deze zijn motor gestuurd en traploos regelbaar. De luchtkasten zijn gekoppeld aan een ventilator met luchtslang. De luchtslangen zijn geperforeerd en lopen van de kopgevels tot aan het middenpad.

Door de nauwkeurig in te stellen buitenklep wordt alleen de gewenste hoeveelheid lucht geventileerd. De schermdoeken kunnen gesloten blijven, de inblaasventilator is groot genoeg om de lucht door het doek en door de kieren van de kas naar buiten te persen. Vooral in de winter bespaart dit energie.

Door de geperforeerde luchtslangen wordt de droge lucht gelijkmatig verdeeld ingeblazen. Hierdoor is overal in de kas hetzelfde klimaat.
Een bijkomend voordeel is dat ook binnenlucht van boven in de kas kan worden gerecirculeerd.
Met als gevolg

 • nog meer luchtbeweging
 • een actiever klimaat
 • minder verticale temperatuurverschillen
 • betere groei van de planten

Website door Philipse IT